Meer Spareribs - Part 2

Bastiaan Written by 

Vandaag 11:00 de Saffire opgestookt. 
In de zak kolen zaten veel kleine stukken en een enorm blok! Dit blok toch maar even in 3 kleinere om de luchtstrook op gang te houden.

Eigenlijk verliep alles volgens plan behalve de temperatuur. De Saffire klom na de rooksessie van 3 uur naar 120 graden en wilde niet meer kouder worden.
Alle schuiven stonden helemaal dicht en toch bleef de temperatuur 120 graden.
Een appje naar hulplijn Martijn leert dat er waarschijnlijk te veel kleine kolen (gruis) gebruikt zijn waardoor hij wat onverwacht reageert. Dat kan kloppen want de bodem van de zak kolen komt in zicht 

Ondanks de hogere temperatuur gewoon het programma afgedraaid en het resultaat is geweldig. Zelfs de kinderen smullen van de Spareribs die we zonder extra saus eten omdat ze van zichzelf al zo lekker zijn (normaal houden zie niet allemaal van Spareribs). De botjes zijn er echt zo uit te duwen.

Grappig om te melden is de tip die ik op internet heb gevonden voor het Sparerib rek. Ik heb de Ikea Variera dekselhouder gebruik. Die is perfect voor Spareribs, is makkelijk verstelbaar en dus ook goed op te bergen en kost 5,- 

Naderhand alle schuiven opengezet om de Saffire schoon te branden. Door het kolen gruis wilde hij niet lekker doorpakken boven de 300 graden. Het keramiek was weer mooi schoon. Het rooster lijkt wat meer aangekoekt dus voortaan haal ik die er uit en zet hem gewoon een nacht in het water waar ik al goede ervaringen mee heb.

Best grappig om te zien hoe efficient een Kamado met zijn brandstof om gaat. De volgende dag nog even een visje klaargemaakt op het laatste restje kolen. Op dit kleine beetje heeft hij nog vele uren de temperatuur op 170 graten weten te houden (zie de laatste foto’s).

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.